کابل برق سه فاز در پروژه های مختلف صنعتی و تجاری برای روشن کردن دستگاه های صنعتی پر مصرف مانند پمپ، الکتروموتور ها، ماشین آلات برقی و تمام دستگاه هایی که به منبع برق 3 فاز نیاز دارند استفاده فراوانی می شود. البته لازم به ذکر است امروزه در بسیاری از واحدهای مسکونی به دلیل استفاده از آسانسور و پمپ های چاه نیز از سیم کشی برق سه فاز استفاده میکنند. پس می توان به نوعی این کابل ها را در دسته سیم و کابل ساختمانی هم قرار داد.
کابلهای برق سهفاز از چهار رشته سیم فاز 1 ، فاز 2 ، فاز 3 و نول به همراه یک رشته سیم ارت تشکیل شدهاند. که سه سیم فاز موجود در کابل دارای جریان 380 ولت به صورت متناوب هستند. از آنجا که کابل برق 3 فاز مورد استفاده یکی از اصلی ترین تجهیزات برای انتقال جریان الکتریسیته است باید از نوع مرغوب آن استفاده کرد. و اصول اولیه در هنگام نصب و کاربرد محصول را رعایت کرد تا کمترین آسیب های احتمالی را شاهد باشیم.
کاربرد کابل های سه فاز
کیفیت کابل برق انتخابی به عوامل متعدد فراوانی از جمله کیفیت فلز مورد استفاده، پلیمر هایی که به عنوان عایق سیم برق به کار می روند ، اتصالات کابل ها و… بستگی دارد. کابل های برق سه فاز در دسته کابل های برق فشار قوی قرار می گیرند. از کابل های برق فشار قوی برای هدایت جریان برق در سیستم هایی که با ولتاژ اسمی بیشتر از 30 کیلو ولت کار می کنند استفاده می شود.
به دلیل اینکه شدت ولتاژ و جریان عبوری از این کابل ها بسیار بالاست، نوع نصب آنها یا به صورت دفن در زمین یا داخل کانال های مخصوص است. کابلهای به کار رفته در سیستمهای برق سهفاز صنعتی یا خانگی به دو روش اتصال ستاره یا اتصال مثلث به هم متصل میشوند. نحوه اتصال رشتههای سیم در هر کدام متفاوت است. و تفاوت اصلی در این دو نوع اتصال وجود یا عدم وجود سیم نول در اتصالات است.
در واقع برای تجهیزات و اتصالاتی که نیاز به سیم نول داریم باید کابل های برق 3 فاز را به صورت ستاره ای متصل کرد. و اختلاف فاز 120 درجه ای بین فازها به وجود آورد. اما در تجهیزات و وسایلی که نیازی به سیم نول نداریم می توان اتصالات سیم های برق 3 فاز را به صورت مثلثی به هم وصل کرد.
تفاوت برق تکفاز و سه فاز
در مواردی که توان خروجی دستگاه ها یکی است و می توان از هر دو نوع برق 3 فاز و تک فاز استفاده کرد. به همین دلیل الزامی است که تفاوت های دو جریان سه و تک فاز را دانست تا بتوان بهترین انتخاب را داشت. در این سیستم ها از لحاظ قیمتی ژنراتورهای سه فاز ارزان تر از ژنراتورهای تک فاز هستند و ارتعاش و نویز کمتری هم دارند. در سیستم های برق سه فاز توان لحظه ای و دائمی تولید برای مصرف کننده همواره ثابت است. و برخلاف جریان های تک فاز که توان تولیدیشان در لحظه های مختلف متفاوت است مقدار ثابت و مشخصی دارند. همین امر دلیل نویز کمتر در موتورها و ژنراتورهای سه فاز است.
در صورت استفاده از سیم برق تک فاز، برای انتقال بار الکتریکی به وسیله کابل های برق باید از ششرشته سیم استفاده کنیم. اما همین مورد با استفاده از سیستم های برق 3 فاز یا از 4 سیم یا در شرایط خاص 3 سیم هم می توان استفاده کرد. با این امر حدودا 50 درصد در مصرف آلومینیوم یا مس برای تولید کابل صرفه جویی می شود. یکی دیگر از دلایل مقرون به صرفه بودن سیم های 3 فاز این است که ایجاد میدان مغناطیسی برای دوران و چرخش الکتروموتور در سیستم های سه فاز راحت تر و کم هزینه تر است.
البته شاید برایتان این سوال پیش آید در تیرهای برق شهری که از نوع تک فاز هستند از پنجرشته سیم استفاده میشود. در این تیرها از سه سیم فاز برای انتقال جریان برق، یک سیم فاز برای روشنایی و یک سیم نول برای تکمیل سیکل جریان الکتریکی استفاده می کنند.
مزایای استفاده از سیستم های برق سه فاز
- برای راه اندازی و گردش موتورهای آسنکرون به میدان مغناطیسی دوار احتیاج داریم. که این میدان تنها با استفاده از کابل های برق 3 فاز حاصل می شود.
- در جریان های برق تک فاز ممکن است در مقدار قدرت لحظه ای در برخی زمان ها به صفر برسد و باعث بروز اختلال در سیستم های مصرف کننده شود. اما در سیستم هایی که از برق سه فاز استفاده می کنند هیچ گاه این مشکل پیش نمی آید. چون حتی اگر یکی از فازها به مقدار صفر برسد سایر فازها دارای جریان هستند.
- برای تولید جریان متناوب به وسیله کابل های برق سه فاز به نسبت جریان متناوب تولیدی در کابل های تکفاز ضربان کمتر و ضریب بهره بالاتری داریم.
- ه کار کردن با سیم برق 3 فاز سخت تر از برق های تک فاز است. و به دانش و تجربه بیشتری نیاز دارد. پس برای استفاده از آن حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
- برخی از سیستم های صنعتی مانند هواکش های صنعتی هم با برق سه فاز و هم تک فاز کار می کنند. اما استفاده از کابل های سه فاز به دلیل نویز و لرزش و مصرف برق کمتر اولویت دارد.
- در صورتی که برای سیستم خاصی نیاز به برق 3 فاز داشته باشیم اما این جریان در دسترس نباشد، می توان با استفاده از اینورترهای مخصوصی برق تک فاز را به سه فاز تبدیل کرد.
رنگ بندی کابل های برق 3 فاز
برای شناسایی راحت تر فازهای مختلف موجود در سیم و کابل های برق سه فاز باید با استفاده از استاندارد های مشخصی رنگ آنها را از هم متمایز کنند. مزایای استفاده از این روش شناسایی راحت تر فاز ها برای تقسیم بار و اتصال صحیحی فازها به موتور القایی بدون نیاز به انجام آزمایش است. معتبر ترین و بهترین استاندارد به این منظور استاندارد IEC 60446 است. البته این استاندارد برای ساخت سیمهای برق سهفاز چندان جدی گرفته نمیشود. در بسیاری مواقع از رنگ های غیرحرفهای در ساخت کابلهای برق 3 فاز استفاده میشود.
طبق استاندارد های IEC استفاده از این رنگ ها برای شناسایی هر فاز مجاز است: سیاه، قهواه ای، قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، بنفش، خاکستری، سفید، صورتی و فیروزه ای. برای ساخت کابل های برق سه فاز یا طبق استانداردهای وزارت نیرو فازهای R، S و T به ترتیب باید با رنگ های قرمز، زرد و آبی آسمانی باشند. یا طبق استانداردهای چین از رنگ های زرد، سبز و قرمز باید استفاده شود.
کابل های برق سه فاز به صورت سه و نیمرشته ، چهاررشته و پنجرشته تولید و عرضه می شوند. مسلما، با افزایش تعداد رشتههای موجود در کابل، قیمت آن هم افزایش مییابد. مزیت استفاده از کابل های سهفاز پنجرشته نسبت به کابل های چهاررشته وجود سیم ارت است. با در نظر گرفتن استاندارد های ساخت سیم و کابل های سه فاز و بررسی سطح کیفی آنها این کابل در انواع مختلف: کابل 3 فاز مسی افشان، کابل آلومینیومی هوایی و زمینی، کابل مسی خشک (مفتولی یا نیمه افشان)، کابل سه فاز فشار متوسط، کابل زره دار و ضد آب مخصوص پمپ های شناور تولید می شود.
کاربرد برق سه فاز در خانه
اگر در خانه به برق بیشتری نیاز دارید می توانید منبع تک فاز فعلی خود را به منبع 3 فاز ارتقا دهید. و در پمپ های حرارتی یا آب، تهویه با کانال بزرگ و در کل دستگاه های الکتریکی بزرگ از آن بهره ببرید. در واقع بهتر است در خانه های بزرگ از برق سه فاز استفاده کنید.
تبدیل برق سه فاز به تک فاز
اولین و مهم ترین نکته ای که برای تبدیل سه فاز به تک فاز باید در نظر بگیرید , تعیین نیاز مورد نظرتان است . روش های مختلفی برای اینکار وجود دارد که با توجه به بار مورد نیاز خود به انتخاب یکی از این روش ها بپردازید. اینکار برای مواقعی که به برق سه فاز دسترسی نداشته باشید مفید است.
- روش 1: اگر در خط تغدیه سه فاز از سیم خنثی یک فاز استفاده کنید و در واقع دو مرحله را نادیده بگیرید، می تواند تبدیل به سیستم تک فاز شود . اما دقت این روش کم است و بهتر است در نیازهای غیر حساس از این روش استفاده کنید.
- روش 2: یکی از روش های ساده برای این کار این است که از یک یکسوساز الکتریکی استفاده کنید.
- روش 3: می توانید از یک مبدل ترانس اصلی استفاده کنید که با هماهنگی بالا اینکار را انجام می دهد. جریانی که از این روش به دست می آید , متعادل تر از روش های دیگر است. از مزایای اینکار می توان به کم هزینه بودن و دسترسی سریع به ابزارهای مورد نیاز اشاره کرد. اما معایبی نیز دارد مانند کاهش قدرت و گشتاوری موتور.
چند نکته ایمنی کوتاه اما مفید هنگام کار با برق سه فاز
- هیچ گاه برای تست جریان در کابل های برق 3 فاز از فازمتر استفاده نکنید. این وسیله فقط برای تشخیص لحظه ای وجود فاز یا عدم وجود آن در کابل های ساختمانی به کار می روند.
- در تابلو های برقی که از برق سه فاز استفاده می کنند بدون قطع کردن کلید ها به آنها دست نزنید!
- قبل از اینکه بخواهید با تجهیزاتی که از سیم برق سه فاز در آنها استفاده شده مانند موتورهای برق کار کنید، مطمئن شوید که این تجهیزات در برابر نشتی جریان محافظت می شوند. یعنی سیم ارت در آنها به کار رفته باشد.
- از دستکش های مخصوص برای تست کابل برق استفاده کنید.
خرید کابل سه فاز در شیراز
جهت خرید کابل سه فاز در شیراز و سایر شهرستان ها می توانید از طریق صفحه تماس با ما، سفارش خود را تلفنی ثبت کنید. و یا از صفحه نمایندگان کابل شیراز 8، به نزدیکترین نمایندگی محل خود مراجعه کنید